20. 1. 2023

Pohádkový výlet: Buchtův kopec

Buchtův kopec je nejvýchodněji položenou osmistovkou Žďárských vrchů. Dominantou Buchtova kopce je obří modrá polokoule, která se tyčí nad lesem na Novoměstsku a je současně vrcholkem řízení letového provozu s radarovou věží.

Kopule je tvořena kombinací tří odstínů modré barvy. Proč právě modrá?  „O té rozhodli ochranáři. Modrá proto, že z dálky připomíná oblohu. Díky tomu celý objekt nepůsobí v chráněné krajinné oblasti nijak rušivě, naopak,“ vysvětlil vedoucí provozu radiolokačního bodu na Buchtově kopci Ing. Ladislav Regent. Zdroj: https://zdarsky.denik.cz/

Přemýšlíte nad výhledem z modré kopule? Toto technologické zařízení je veřejnosti běžně nepřístupné, ale po předchozí tel. domluvě s ŘLP Ing. Regentem lze exkurzi do budovy radaru provést. Tel: 602 260 927.

Ale nezoufejte, krásná příroda na vás čeká i mimo kopuli a jsme si jistí, že si ji určitě zamilujete stejně jako tomu bylo i v případě režiséra Jaromíra Pleskota. Ten zde v šedesátých letech natočil filmovou pohádku Obušku, z pytle ven!

A po takové krásné procházce vás zveme k nám do restaurace na hřebíčkem a skořicí voňavý svařák nebo ovocný porcovaný čaj s medem a citronem.

Těšíme se na vás!